Show simple item record

dc.contributorCentre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
dc.contributor.authorArroyo Fernández, Amparo
dc.contributor.authorLeal Bazán, Mª Jesús E.
dc.contributor.authorMarrón Moya, Teresa
dc.date.accessioned2023-03-27T12:29:15Z
dc.date.available2023-03-27T12:29:15Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14226/175
dc.description.abstractEn l'àmbit judicial es constata una relació entre drogoaddicció i delicte. Els addictes a drogues han iniciat amb freqüència algun programa de desintoxicació o han sol·licitat suport mèdic o psicològic. L'estudi es proposa avaluar l'associació entre la conducta il·legal i l'abús de substàncies tòxiques, així com interpretar l'eficàcia dels tractaments terapèutics en la disminució d’aquesta associació, i les repercussions de les teràpies tant sobre els pacients com sobre el seu entorn. És un estudi observacional prospectiu d’una mostra de 100 subjectes que tenen relació amb el consum de drogues d'abús, al Jutjat de Guàrdia de Barcelona i en subjectes interns del Centre Penitenciari de Joves de Barcelona. Els resultats de l’estudi diuen que el sexe masculí hi està representat en un 94%, la mitjana d’edat és de 25,5 anys, amb baix nivell d’estudis i sense professió qualificada. Gairebé la meitat de la mostra són estrangers i solters. Els pacients estudiats són politoxicòmans amb un consum majoritari de cocaïna (92%), cannabis (87%), alcohol (71%) i el 54% d’heroïna. Destaca l’alta freqüència dels UDVP i de la positivitat als tres virus (VIH, VHC, VHB), tot i que es demostra el descens de l’ús de la via parenteral. El 73% dels subjectes comenten delictes contra la propietat. El 93% de la mostra han estat en tractament, però en períodes curts (70%). El 72,7% que estan en PMM consumeixen habitualment cocaïna. Els pacients tractats amb psicofàrmacs són detinguts menys vegades que la resta de pacients. Pocs pacients han fet tractaments combinats amb psicoteràpia o lliure de drogues. Entre la població de detinguts, els tractaments rebuts han resultat beneficiosos pel que fa a autoestima, autoagressivitat, heteroagressivitat, conflictivitat penal i violència en els fets delictius, però aquestes variables quasi no es modifiquen en el cas dels joves. Els tractaments produeixen un benefici als pacients toxicòmans i disminueixen la conflictivitat penal. Els tractaments s’han d’iniciar en els primers estadis del consum, així com potenciar l’adhesió i el seguiment. Els centres penitenciaris de justícia juvenil, les comissaries i els jutjats de guàrdia són els llocs idonis per a l’abordatge del tractament del drogodependent.
dc.description.abstractLos tratamientos producen un beneficio en los pacientes toxicómanos y reducen la conflictividad penal. Se revisan aspectos relativos a datos sociodemográficos, historia de drogadicción, patología vírica asociada a los udvp, delictología , así como tipo de tratamientos seguidos y su repercusión en los pacientes y el entorno. El estudio se ha realizado con población detenida y puesta a disposición judicial en Barcelona y con los internos del centro penitenciario de jóvenes de Barcelona.
dc.description.abstractThe treatments produce a benefit for drug addict patients and reduce penal unrest. Aspects related to socio-demographic data, the background of drug addiction, viral pathology associated with parenteral drug users, criminology, and the kinds of offences are reviewed, as well as kinds of treatment followed and their repercussion in the patients and their environment. The study has been carried out in the detained population group at judicial disposition in Barcelona and to residents of the Juvenile penitentiary center of Barcelona.
dc.format74 p.
dc.languagecat
dc.publisherCentre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/SC-3.138.07
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsL'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.sourceRECERCAT (Dipòsit de la Recerca de Catalunya)
dc.subjectDrogoaddicció i delinqüència
dc.subjectDrogoaddicció--Tractament
dc.subjectIntegració social
dc.subject31 - Demografia. Sociologia. Estadística
dc.titleEstudi de la influència dels tractaments mèdics i psicoterapèutics en la disminució del delicte en població addicta a drogues
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/workingPaper


Files in this item

 
 
 
 

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Share on TwitterShare on LinkedinShare on FacebookShare on TelegramShare on WhatsappPrint