Jornada El tràfic d'éssers humans: de la instrucció a l'enjudiciament (18 d'octubre de 2021)
Tipus de document
Vídeo
Resum
Aquesta jornada pretén difondre dos productes elaborats durant l’any 2020 que aborden els delictes de tràfic d’éssers humans: els resultats d’una investigació sobre el concepte de vulnerabilitat en l’enjudiciament d’aquest tipus de delictes, i l’elaboració d’una guia de bones pràctiques per la seva instrucció i la fase d’enjudiciament.
En la introducció del delicte de tràfic d’éssers humans al Codi penal s’hi va incorporar la delimitació del concepte de vulnerabilitat, establint que «existeix una situació de necessitat o vulnerabilitat quan la persona en qüestió no té cap alternativa, real o acceptable, a sotmetre’s a l’abús.» Ara bé, malgrat aquesta delimitació del concepte de vulnerabilitat, són els tribunals els encarregats de fixar el seu contingut i interpretació. La recerca presentada, a través d’un estudi de la jurisprudència, es planteja poder definir amb major claredat quins són els factors que situen a una persona en situació de vulnerabilitat per poder identificar a les possibles víctimes i garantir la protecció dels seus drets.
D’altra banda, la guia de bones pràctiques identifica els moments processalment més decisius i més difícils pels Jutges, on s’han de prendre decisions transcendents, per tal d’oferir i proposar arguments per motivar correctament les resolucions.
Programa:
16.00 h: Inauguració a càrrec de Laura Martínez Portell, directora del CEJFE i vicepresidenta de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista.
16.15 h: Presentació de la recerca «Estudi del concepte i el contingut de la vulnerabilitat en la jurisprudència» a càrrec de l’autora Florencia Brizuela González, investigadora al Seminari de Filosofia i Gènere (Universitat de Barcelona).
16.45 h: Presentació de la «Guia de bones pràctiques en la instrucció i enjudiciament dels delictes de tràfic d’éssers humans» a càrrec dels coordinadors, Carme Guil Roman, magistrada de la Secció 3ª de l’Audiència Provincial de Barcelona, i Josep Antoni Rodríguez Sáez, magistrat de la Secció 6ª de l’Audiència Provincial de Barcelona.
17.15 -18.00 h: Col·loqui i fi de la sessió.
Autor/a
Llengua
Català
Publicat per
Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE)
Data de publicació
2021-10Extensió
1 enregistrament de vídeo (1 h 53 m 48 s)
Publicat a
Repositori del Departament de Justícia
Matèries (LEMAC)
Documents per descarregar
318.8Mb
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
Drets
Reconeixement-no comercial-no obra derivada
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Ítems relacionats
Mostrant ítems relacionats per Títol i Matèria.
-
Relatoria de la jornada Vulnerabilitat de les persones
Vivas Larruy, Àngels; Birulés Bertran, Fina; Sanmiguel Bergaretxe, Miren Nekane; Cendón Leris, Rosa (Repositori del Departament de Justícia, 2020-01-31)El document és la relatoria d’un seminari realitzat el 31 de gener de 2020 al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada organitzat pel grup de treball de tràfic d’éssers humans. Es pretén fer ... -
Jornada “Les supervivents de tràfic d’éssers humans en el procés penal” (27 de febrer de 2019)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2019-03-06)Programa - Dimecres 27 de febrer de 2019, de 16 a 20 h. 16 a 16.15 h: Presentació a càrrec de Núria Clèries Nerín, directora del CEJFE 16.15 a 16.45 h.: Projecció del vídeo elaborat en el marc del ... -
Víctimes de Tràfic d'Éssers Humans: Avaluació forense de l'impacte sobre la salut mental
Mateu Vidal, Anna A.; Xifró Collsamata, Alexandre; Bertomeu Ruiz, Antonia; Cano Rodríguez, Elena (Repositori del Departament de Justícia, 2022)El tràfic d’éssers humans és un delicte i una greu violació dels drets humans. Les experiències de violència, coacció, humiliació, tracte denigrant i d’explotació poden derivar en danys sobre les víctimes ...