Les unions estables de parella: noves tendències legislatives a Catalunya
Document Type
Working document
Abstract
L’estudi elaborat té per objecte aprofundir en l’ànàlisi de la realitat social que envolta el model familiar de la convivència sense matrimoni per tal de conèixer millor la seva realitat en l’àmbit de les relacions de parentiu (a partir de la realització d’entrevistes), així com relacionar aquests aspectes amb la seva regulació legal a Catalunya (analitzant la tramitació parlamentària de la Llei d’unions estables de parella, aprovada pel Parlament de Cataluña, així com la seva aplicació per part dels nostres Jutjats i Tribunals).
El que s’ha pogut constatar en la recerca és que, per una banda, la institucionalització de les unions estables de parella ha deixat de banda una part prou significativa de parelles de fet, a les quals no és d’aplicació una normativa dirigida a resoldre els conflictes derivats de la convivència efectiva en parella. Malgrat que a les entrevistes s’ha demostrat un clar desconeixement de la regulació legal actual de les unions estables de parella si que es pot destacar que hi ha un interès perquè existeixi una cobertura jurídica en les situaciones de convivència afectiva en parella.
A més, la Llei catalana presenta mancances en els efectes regulats, que no tenen una aplicació substancial, ja que no responen a una tècnica jurídica acurada amb la realitat social que té per objectiu regular. Precisament amb l’aprovació d’altres lleis autonòmiques sobre unions estables de parella ens permetem plantejar una actualització de la Llei catalana en qüestions molt diverses (curatela, mediació familiar, funció pública, etc.)
Es fa palesa a partir de les entrevistes dutes a terme la manca d’informació general sobre els requisits de constitució de les unions estables de parella, així com de la cobertura legal vigent. Possiblement si la modificació de la Llei d’unions estables de parella fos més àmplia, s’avançaria en la consideració d’aquest model familiar com a opció real de configuració familiar, dins la llibertat personal d’elecció en la forma de convivéncia.
El estudio elaborado tiene por objeto profundizar en el analisis de la realidad social que envuelve el modelo familiar de la convivencia sin matrimonio para conocer mejor su realidad en el ámbito de las relaciones de parentivo, así como relacionar estos aspectos con su regulación legal en Cataluña.
The study undertaken aims to carry out an extensive analysis on the social circumstances surrounding the family model of cohabitating without marriage, to find out more about what it is really like in terms of immediate family relations, and also to relate these factors to the legal ruling for these matters in Catalonia
Language
Catalan
Publisher
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Publication date
2007Extension
110 p.
Is part of
Repositori del Departament de Justícia
Subjects and keywords
Unions estables de parella -- Catalunya -- Aspectes legals
Matrimoni -- Catalunya -- Aspectes legals
347 - Dret civil
Related items
info:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/CC-3.238.07
Documents to download
767.1Kb
This item appears in the following Collection(s)
- Investigacions [127]
Rights
Reconeixement-no comercial-no obra derivada
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
Estudi sobre el nombre de mediacions electròniques a Catalunya i els aspectes per desenvolupar-les amb èxit
Catalunya. Departament de Justícia i Qualitat Democràtica; Universitat Oberta de Catalunya (2023-06)Les característiques universals i l'abast jurisdiccional expandit d'Internet i el comerç electrònic en general creen un gran potencial, però també problemes per a les parts que participen en transaccions ... -
El nou dret de família a Catalunya
Bosch Capdevila, Esteve; del Pozo Carrascosa, Pedro; Vaquer Aloy, Antoni (Repositori del Departament de Justícia, 2012)El treball analitza els aspectes personals i patrimonials de les relacions familiars d’acord amb el Llibre Segon del Codi civil de Catalunya: les situacions de crisi matrimonial, els efectes legals del ... -
L’abast de la prescripció i de la caducitat del Codi Civil de Catalunya: estudi de la seva aplicació a les normes estatals vigents a Catalunya
Nasarre Aznar, Sergio (Repositori del Departament de Justícia, 2011-11)El treball analitza l’abast de la regulació de la prescripció i de la caducitat al Codi Civil de Catalunya (arts. 121-1 a 122-5 CCC) i com afecta a les lleis estatals vigents a Catalunya.