Interseccionalitat. Curs col·laboratiu de la comunitat de pràctica de referents de gènere de centres penitenciaris (octubre 2020)
Tipo de documento
Conferencia / Clase
Versión del documento
Versión presentada
Resumen
La interseccionalitat és un terme relativament nou, encunyat a finals dels anys 80 del segle passat i molt vinculat a l'activisme feminista, que permet fer un abordatge de les diverses categories que determinen una situació de privilegi o de discriminació.
La teoria proposa, des del punt de vista acadèmic, pensar cada element o tret d'una persona com inextricablement unit amb tots els altres (gènere, ètnia, classe, orientació sexual, religió, edat, salut...) per poder comprendre de forma holística la mateixa identitat i el lloc que ocupa en el sistema respecte a l'eix de dominació versus opressió.
Les aplicacions pràctiques del concepte teòric resulten especialment interessants en el context penitenciari. L'enfocament de la interseccionalitat pot ser útil pel disseny d'estratègies orientades a la rehabilitació de col·lectius en els quals conflueixen múltiples aspectes discriminatoris i pot aportar llum a noves propostes.
Aquesta formació s'adreçava a les persones referents de gènere amb l'objectiu de dotar-les de coneixements, elements de reflexió i comprensió per abordar situacions complexes, vinculades al gran ventall de circumstàncies que envolten a les persones privades de llibertat i posant l'èmfasi en fer prevaldre la no-discriminació i l'equitat.
El taller va ser impartit per professionals del món acadèmic, especialistes en el tema que combinaren l'exposició dels conceptes teòrics amb dinàmiques especialment dissenyades per les persones destinatàries, per tal de garantir l'aprofitament de la formació.
Autor/a
Lengua
Castellano
Català
Publicado por
Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE)
Fecha de publicación
2020-10Extensión
4 documents
Colección
Programa Compartim
Publicado en
Repositori del Departament de Justícia
Materias (CDU)
30 - Teorías y metodología en las ciencias sociales. Sociografía. Estudios de género
343 - Derecho penal. Delitos
Materias (LEMAC)
Presons
Minories sexuals
Identitat de gènere
Documentos para descargar
127.5Kb
1.722Mb
945.1Kb
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
Derechos
Reconeixement-no comercial-no obra derivada
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Ítems relacionados
Mostrando ítems relacionados por Título y Materia.
-
Curs col·laboratiu. Les diversitats LGTBI+ als centres penitenciaris (Centre Penitenciari Mas d'Enric, octubre-novembre de 2020)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2020-11)Tal i com fa referència el títol preliminar de la Llei 11/14 del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia ... -
Curs col·laboratiu. Les diversitats LGTBI+ als centres penitenciaris. (Centre Penitenciari Quatre Camins, maig de 2019)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2019-05)Tal i com fa referència el títol preliminar de la Llei 11/14 del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals i per a eradicar l’homobóbia, la bifòbia ...Programa: Presentació: Laura Salvanya Roig i Oriol Bosch Farràs, referents de gènere del CP Quatre Camins. Sessió 1: Construcció social dels gènere i dels estereotips sexistes; Contextualització ... -
Metodologia d’intervenció sistèmica. Curs col·laboratiu de la CoP Educació social de CP (octubre-desembre de 2020)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2020-12)La mirada sistèmica busca mirar la realitat de les persones vinculada als seus sistemes familiars, socials, culturals i històrics, i com això influeix en el seu desenvolupament personal i els seus ...