Mediació i Gènere
Tipo de documento
Documento de trabajo
Versión del documento
Versión publicada
Resumen
Com diu Donna Hicks, mediadora en conflictes per a la ONU, el reconeixement de la dignitat de l’altre es l’essència de la resolució de conflictes: “Sense reconèixer la dignitat de l’altre, i això comença per escoltar-lo, no hi ha pau duradora”.
La mediació, com a via adequada de resolució de conflictes, es basa en uns principis fonamentals com la igualtat entre les parts, la neutralitat i imparcialitat del mediador, la bona fe i el respecte entre les parts, entre d’altres. El i la professional de la mediació ha de contribuir a crear canals de comunicació entre les parts, per tal de que per si mateixes, mitjançant el diàleg constructiu i el reconeixement de l’altre, aconsegueixin arribar a acords i solucionar d’aquesta manera el conflicte que les afecta.
És, per tant, essencial que entre les parts existeixi un reconeixement de l’altre i un respecte a la seva dignitat, per a garantir també la igualtat entre les parts. En la mediació familiar, el professional vetlla per tal de que no es produeixi aquest desequilibri, i es garanteixi una equitat en el tracte. No obstant això, en els casos de violència masclista, aquesta condició d’igualtat i de respecte mutu entre les parts no es produeix, al tractar-se d’una relació de poder on una de les parts ha exercit o exerceix violència sobre l’altra.
Analitzar la mediació en casos de violència masclista és un dels aspectes en que es fa immersió en aquest llibre, s’aprofundeix en la teoria i en casos pràctics, per tal que la persona mediadora disposi d’eines i capacitats per detectar aquests casos, per evitar la revictimització i per actuar en conseqüència. Per altra banda, es posa de relleu que els processos de mediació no estan exempts de biaixos socials, entre ells, els biaixos de gènere. Aquests arrelats en construccions socials i culturals poden manifestar-se de diverses maneres al llarg del procés de mediació, i cal reconèixer que no sempre les persones mediadores tenen les eines per identificar-ho. Per això, citant textualment al Dr. Javier Wilhelm, un dels autors, és essencial que les persones mediadores s’involucrin en un procés continu d’autoreflexió i formació especialitzada en perspectiva de gènere i de diversitat, per augmentar la seva consciència sobre com actuen aquests biaixos i aprendre a gestionar-los de manera efectiva.
Autor/a
Colaboradores
Lengua
Catalán
Publicado por
Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE)
Fecha de publicación
2025-04Extensión
159 p.
Publicado en
Repositori del Departament de Justícia
Materias (LEMAC)
Palabras clave
Documentos para descargar
1.188Mb
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
- Investigacions [55]
Derechos
Reconeixement-no comercial-no obra derivada
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Ítems relacionados
Mostrando ítems relacionados por Título y Materia.
-
Mediació i Gènere: Una guia per entendre i aplicar la perspectiva de gènere a la mediació
Tur, Montserrat (Repositori del Departament de Justícia, 2025-04)Aquesta Guia vol contribuir a la formació de les persones mediadores centrant-se en aconseguir la incorporació de la perspectiva de gènere en la formació i la pràctica de les persones mediadores. La ... -
Les mediacions de família del Centre de Mediació de Catalunya i les violències masclistes. Estat de la qüestió
Nicolás Lazo, Gemma (coord.); Camps Dutrem, Eliana; Humet Ribas, Júlia; Ricondo Garcia, Sònia; Ruiz Franco, Aida (Repositori del Departament de Justícia, 2024-10)La mediació és una metodologia de gestió dels conflictes a través del diàleg. Les característiques que la distingeixen d'altres procediments són la voluntarietat, la comunicació i l'esforç per arribar ... -
III Jornada de presentació de recerques del projecte Gènere i Execució Penal. Les dones empresonades a Catalunya: Sistema disciplinari i conflictivitat; Salut mental i drogodependències i Suïcidis (29 d'octubre de 2024)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2024-11)El projecte Gènere i Execució Penal és un projecte de recerca a dos anys liderat per la Direcció General d’Afers Penitenciaris conjuntament amb el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i ...Presentació institucional: Elena Pérez Fernández, secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Encarna Bodelón González, directora del CEJFE i vicepresidenta de l’Observatori Català ...