Show simple item record

dc.contributorCentre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
dc.contributorObservatori Català de la Justícia en Violència Masclista (Catalunya)
dc.contributor.authorVallespín Pérez, David
dc.date.accessioned2023-03-27T12:32:03Z
dc.date.available2023-03-27T12:32:03Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14226/226
dc.description.abstractAquest projecte de recerca té com a objecte l'anàlisi de les línies bàsiques de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere i, més concretament, de la regulació de la tutela cautelar de les víctimes d'aquest tipus de violència. Quant a la regulació de les mesures de protecció que podrà adoptar el Jutge de violència de gènere, s'ha optat per la seva inclusió expressa, ja que no es troben recollides com a mesures cautelars a la Llei d'enjudiciament criminal, que només regula la prohibició de residència i la de poder anar a un determinat lloc pels delictes recollits a l'art. 57 del Codi penal (article 544 bis LECrim, introduït per la Llei orgànica 14/1999). Malgrat els dubtes envers la naturalesa jurídica d'aquestes mesures, és clar que també persegueixen el fi típic de les mesures cautelars clàssiques, encara que de forma tangencial: assegurar el desenvolupament amb èxit del judici oral, mantenint allunyada a la víctima tan de nous actes violents com d'amenaces dirigides a assolir una retractació del seu inicial testimoni. Es tracta, doncs, de "mesures cautelars" (personals) que incideixen sobre la llibertat de l'imputat (restringint la seva llibertat de circulació i de residència), que tenen com a pressupostos tant el fumus boni iuris (judici de probabilitat del jutge), com el periculum in mora (entès més aviat com a periculum libertatis o periculum in damno), i que responen a les característiques d'instrumentalitat, provisionalitat, jurisdiccionalitat, oficialitat, revocabilitat i homogeneïtat (però no identitat) amb les mesures executives. D'altra banda, també s'afegeix la possibilitat que qualsevol d'aquestes mesures de protecció pugui ser utilitzada com a mesura de seguretat, des del principi o al llarg de l'execució de la sentència, incrementant-se així la llista de l'art. 105 del Codi penal, i possibilitant al jutge la garantia de protecció de les víctimes més enllà de la finalització del procés.
dc.description.abstractEste proyecto de investigación tiene como objeto el análisis de las líneas básicas de la Ley orgánica 1/2004, de 28 de diciembre, de medidas de protección integral contra la violencia de género y, más concretamente, de la regulación de la tutela cautelar de las víctimas de este tipo de violencia.
dc.description.abstractThe purpose of this research project is to examine the basic lines of Organic Law 1/2004, of 28 December, on comprehensive protection measures against gender violence and, more specifically, to look at the regulation of temporary protection of the victims of this kind of violence.
dc.format121 p.
dc.languagecat
dc.publisherCentre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/AJ-3.220.04
dc.relation.ispartofRepositori del Departament de Justíciaca
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsL'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.sourceRECERCAT (Dipòsit de la Recerca de Catalunya)
dc.subjectViolència envers les dones
dc.subjectMesures cautelars
dc.subject30 - Teories i metodologia en les ciències socials. Sociografia. Estudis de gènere
dc.titleLa tutela cautelar de les víctimes de violència de gènere
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/workingPaper


Files in this item

 
 
 
 

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Share on TwitterShare on LinkedinShare on FacebookShare on TelegramShare on WhatsappPrint