El temps en la justícia de menors
![< Previous](/themes/GENCAT/assets/openseadragon/previous_rest.png)
![Next >](/themes/GENCAT/assets/openseadragon/next_rest.png)
Document Type
Working document
Abstract
La recerca es proposa conèixer el temps objectiu que triga el sistema penal juvenil a donar resposta a les conductes presumptament delictives dels joves que hi arriben. L’interès per comptabilitzar i analitzar aquest temps de resposta del sistema penal juvenil es basa en dos motius: el primer és conèixer la incidència que té el temps en l’eficiència del sistema, eficiència que se sol associar al fet que es resolguin els assumptes amb agilitat. El segon motiu té a veure amb l’eficàcia de la pena o de la resposta que l’infractor pugui rebre. Des de l’àmbit penal i criminològic diversos autors, citats en la recerca, assenyalen que una resposta més ràpida fa la pena més eficaç.
La recerca ha estudiat 8.059 procediments oberts a Catalunya l’any 2008 a joves infractors i en dona dades de la durada segons algunes variables (referides a les característiques dels joves, als fets delictius, al tipus de resolució, al territori que l’ha gestionat, als casos en els que s’ha fet mediació i reparació de menors, etc.). En els casos que ha estat possible, també s’ha fet una comparació entre l’any d’estudi (2008) i un any de control (2005) per saber quines han estat les diferències.
Aquesta és la primera recerca que es publica a Catalunya sobre el total de temps que triga la justícia penal a donar resposta a una infracció presumptament comesa per un menor.
Este estudio aporta datos sobre el tiempo objetivo que tarda el sistema penal juvenil en dar respuesta a las conductas presuntamente delictivas de los jóvenes que llegan al sistema. El interés por contar y analizar este tiempo de respuesta del sistema penal juvenil se basa en dos justificaciones: la primera es conocer la incidencia que tiene el paso del tiempo en la eficiencia del sistema, eficiencia que se suele asociar al hecho que se resuelvan los casos con rapidez. El segundo motivo tiene que ver con la eficacia de la pena o de la respuesta que el infractor pueda recibir. Desde el ámbito penal y criminológico diversos autores, citados en la investigación, señalan que una respuesta más rápida hace la pena más eficaz.
La investigación ha estudiado 8.059 procedimientos abiertos en Catalunya el año 2008 a jóvenes infractores y da datos respecto la duración según algunas variables (referidas a las características de los jóvenes, los hechos delictivos, el tipo de resolución, el territorio que la ha gestionado, los casos en los que se ha realizado una mediación y reparación de menores, etc.). En los casos que ha sido posible, también se ha realizado una comparación entre el año de estudio (2008) y un año de control (2005), para conocer cuales han sido estas diferencias.
Es la primera investigación que se publica en Catalunya sobre el total de tiempo que tarda la justicia penal en dar respuesta a una infracción presuntamente cometida por un menor.
This research provides empirical information about the time that the Catalan juvenile justice system spends to sentence a juvenile (aged from 14 up to 18) that commit an offence. The efficiency of the penal process and the effectiveness of the sanction imposed to the youngster are often associated to a short length of the penal proceedings, especially regarding juveniles.
This research studies 8.059 penal proceedings, that were opened in Catalunya by a prosecutor in 2008, and that involved young offenders. It provides information on the duration of these proceedings in general, and according to different variables (the characteristics of the youngster, the offence committed, the judicial resolution, the use of diversion, etc.). The research also compares some of the data from 2008 with the same data collected from 2005 (as a control year) and stresses the coincidences and differences.
This is the first published research that settles on the length of proceedings in the juvenile justice in Catalunya.
Language
Catalan
Publisher
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Publication date
2013-03-27Extension
245 p.
Subjects and keywords
Justícia de menors -- Administració -- Catalunya
Administració de Justícia -- Eficiència -- Catalunya
31 - Demografia. Sociologia. Estadística
Related items
info:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/SC-1.094.13
Documents to download
This item appears in the following Collection(s)
- Investigacions [318]
Rights
Reconeixement-no comercial-no obra derivada
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
Estudi comparatiu de factors d’incidència en el temps d’estada d’infants i adolescents en diversos centres residencials d’acció educativa (CRAE)
Torralba i Roselló, Josep Maria (Repositori del Departament de Justícia, 2003)L’estudi es proposa saber si hi ha factors individuals dels infants i adolescents, factors familiars i/o de l’entorn que incideixen en el temps d’estada d’un infant o adolescent en un CRAE. L’estudi ...Estudia cuáles son los factores individuales, sociales e institucionales que inciden en el tiempo de estancia de un niño o adolescente en un CRAE. Los resultados muestran que no hay un solo factor que ...This studies what the individual, social and institutional factors that affect the time spent by children or adolescents in a CRAE are. The results show that it is not just one single factor that affects ... -
El temps en la justícia de menors (Sessió d'investigació, 19 de març de 2013)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2013-03-21)El temps que transcorre entre la data de la comissió d’un fet delictiu fins la data de la resolució judicial que li dóna resposta és considerat un dels indicadors rellevants per a la valoració del ...Programa: 17.00 h: Inauguració a càrrec de Josep Xavier Hernández, director del CEJFE, Joaquim Clavaguera, director general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Ramón Mariñosa, magistrat ... -
La inserció laboral dels ex-interns dels centres penitenciaris de Catalunya
De Alós-Moner Vila, Ramón; Fernando, Esteban; Jódar Martínez, Pere; Miguélez Lobo, Fausto; Alcaide Lozano, Vanessa; López Roldán, Pedro (Repositori del Departament de Justícia, 2011)L’estudi parteix d’un repàs de la literatura, 11 entrevistes a experts, 25 a ex-interns o interns i l’anàlisi de dades sòcio-demogràfiques, penitenciàries i d’activitats d’inserció i trajectòria laboral ...El estudio analiza –a partir de datos de la Seguridad Social- el impacto del trabajo productivo y la formación profesional en la inserción laboral de los exinternos de nacionalidad española que, en ...The study analyzes the impact of work and training inside Catalan prisons on employability of ex inmates. The sample was composed by inmates that were released between 2004 and 2007