El tiempo en la justicia de menores
![< Previous](/themes/GENCAT/assets/openseadragon/previous_rest.png)
![Next >](/themes/GENCAT/assets/openseadragon/next_rest.png)
Document Type
Working document
Abstract
Este estudio aporta datos sobre el tiempo objetivo que tarda el sistema penal juvenil en dar respuesta a las conductas presuntamente delictivas de los jóvenes que llegan al sistema. El interés por contar y analizar este tiempo de respuesta del sistema penal juvenil se basa en dos justificaciones: la primera es conocer la incidencia que tiene el paso del tiempo en la eficiencia del sistema, eficiencia que se suele asociar al hecho que se resuelvan los casos con rapidez. El segundo motivo tiene que ver con la eficacia de la pena o de la respuesta que el infractor pueda recibir. Desde el ámbito penal y criminológico diversos autores, citados en la investigación, señalan que una respuesta más rápida hace la pena más eficaz.
La investigación ha estudiado 8.059 procedimientos abiertos en Catalunya el año 2008 a jóvenes infractores y da datos respecto la duración según algunas variables (referidas a las características de los jóvenes, los hechos delictivos, el tipo de resolución, el territorio que la ha gestionado, los casos en los que se ha realizado una mediación y reparación de menores, etc.). En los casos que ha sido posible, también se ha realizado una comparación entre el año de estudio (2008) y un año de control (2005), para conocer cuales han sido estas diferencias.
Es la primera investigación que se publica en Catalunya sobre el total de tiempo que tarda la justicia penal en dar respuesta a una infracción presuntamente cometida por un menor.
This research provides empirical information about the time that the Catalan juvenile justice system spends to sentence a juvenile (aged from 14 up to 18) that commit an offence. The efficiency of the penal process and the effectiveness of the sanction imposed to the youngster are often associated to a short length of the penal proceedings, especially regarding juveniles.
This research studies 8.059 penal proceedings, that were opened in Catalunya by a prosecutor in 2008, and that involved young offenders. It provides information on the duration of these proceedings in general, and according to different variables (the characteristics of the youngster, the offence committed, the judicial resolution, the use of diversion, etc.). The research also compares some of the data from 2008 with the same data collected from 2005 (as a control year) and stresses the coincidences and differences.
This is the first published research that settles on the length of proceedings in the juvenile justice in Catalunya.
La recerca es proposa conèixer el temps objectiu que triga el sistema penal juvenil a donar resposta a les conductes presumptament delictives dels joves que hi arriben. L’interès per comptabilitzar i analitzar aquest temps de resposta del sistema penal juvenil es basa en dos motius: el primer és conèixer la incidència que té el temps en l’eficiència del sistema, eficiència que se sol associar al fet que es resolguin els assumptes amb agilitat. El segon motiu té a veure amb l’eficàcia de la pena o de la resposta que l’infractor pugui rebre. Des de l’àmbit penal i criminològic diversos autors, citats en la recerca, assenyalen que una resposta més ràpida fa la pena més eficaç.
La recerca ha estudiat 8.059 procediments oberts a Catalunya l’any 2008 a joves infractors i en dona dades de la durada segons algunes variables (referides a les característiques dels joves, als fets delictius, al tipus de resolució, al territori que l’ha gestionat, als casos en els que s’ha fet mediació i reparació de menors, etc.). En els casos que ha estat possible, també s’ha fet una comparació entre l’any d’estudi (2008) i un any de control (2005) per saber quines han estat les diferències.
Aquesta és la primera recerca que es publica a Catalunya sobre el total de temps que triga la justícia penal a donar resposta a una infracció presumptament comesa per un menor.
Language
Spanish
Publisher
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Publication date
2013-05-14Extension
247 p.
Subjects and keywords
Justícia de menors -- Administració -- Catalunya
Administració de Justícia -- Eficiència -- Catalunya
31 - Demografia. Sociologia. Estadística
Related items
info:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/SC-1.094.13
Documents to download
temps_justicia_menors_cast.pdf
1.912Mb
This item appears in the following Collection(s)
- Investigacions [318]
Rights
Reconeixement-no comercial-no obra derivada
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
La inserció laboral dels ex-interns dels centres penitenciaris de Catalunya
De Alós-Moner Vila, Ramón; Fernando, Esteban; Jódar Martínez, Pere; Miguélez Lobo, Fausto; Alcaide Lozano, Vanessa; López Roldán, Pedro (Repositori del Departament de Justícia, 2011)L’estudi parteix d’un repàs de la literatura, 11 entrevistes a experts, 25 a ex-interns o interns i l’anàlisi de dades sòcio-demogràfiques, penitenciàries i d’activitats d’inserció i trajectòria laboral ...El estudio analiza –a partir de datos de la Seguridad Social- el impacto del trabajo productivo y la formación profesional en la inserción laboral de los exinternos de nacionalidad española que, en ...The study analyzes the impact of work and training inside Catalan prisons on employability of ex inmates. The sample was composed by inmates that were released between 2004 and 2007 -
La reincidència penitenciària a Catalunya
Luque Reina, M. Eulàlia; Ferrer Puig, Marta; Capdevila Capdevila, Manel (Repositori del Departament de Justícia, 2004)L’estudi té per objectiu conèixer la reincidència penitenciària de la població excarcerada de les presons catalanes l’any 1997, fent el seguiment durant 5 anys en tot el territori Espanyol. La població ...El estudio actualiza la tasa de reincidencia penitenciaria en Catalunya, presentada al estudio de hace 10 años (Redondo, Funes y Luque, 1993) y analiza les variables personales, penales y penitenciarias ...This paper updates the rate of reconviction in Catalonia, presented at paper of 10 years ago (Redondo, Funes, Luque, 1993) and it analyzes the personal, penal and penitentiary variables of the population ... -
Validació i quantificació del trastorn psicopàtic de la personalitat en l'àmbit de la medicina forense de Catalunya
Cuquerella Fuentes, Ángel; Mohíno Justes, Susana; Subirana i Domènech, Mercè; Planchat i Teruel, Luis Maria (Repositori del Departament de Justícia, 2002)El treball avalua amb PCL:SV 18 subjectes imputats per delictes de robatoris amb intimidació, homicidi, violació en sèrie, assassinat, lesions, assetjament sexual. Es mostren els resultats descriptius ...El trabajo avalúa con PCL:SV 18 sujetos imputados por delitos de robos con intimidación, homicidio, violación en serie, asesinatos, lesiones, acoso sexual. Se muestran los resultados descriptivos de la ...The work studies with PCL:SV 18 subjects attributed with crimes of robbery with intimidation, homicide, serial rape, murder, lesions, and sexual assault. The description of results of the applied PCL:SV ...