Show simple item record

dc.contributorCentre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
dc.contributorObservatori Català de la Justícia en Violència Masclista (Catalunya)
dc.contributor.authorCivit Bel, Núria
dc.contributor.authorIturbe Ferré, Núria
dc.contributor.authorMartínez Catena, Ana
dc.contributor.authorMuro Marquina, Alba
dc.contributor.authorNguyen Vo, Thuy
dc.date.accessioned2023-03-27T12:33:07Z
dc.date.available2023-03-27T12:33:07Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14226/245
dc.description.abstractAquesta recerca consisteix en l’avaluació de la motivació al canvi en un grup de 116 agressors que realitzen un programa formatiu en matèria de violència domèstica (VIDO) com a mesura penal alternativa. L’objectiu principal d’aquesta recerca és determinar en quin grau es produeix un canvi motivacional com a conseqüència de la participació en el programa formatiu. Amb aquest propòsit, s’avalua el risc dels individus (mitjançant l’avaluació de risc realitzada pels delegats judicials), les seves necessitats criminogèniques (mitjançant dades sociodemogràfiques i de carrera criminal), les característiques clíniques de personalitat mesurades amb l’Inventari d’Avaluació de la Personalitat (PAI) i la seva motivació per al canvi (a través de l’Escala d’Estadis de Canvi). Els resultats indiquen que els canvis en el nivell de motivació dels subjectes no es deuen a l’efecte del programa formatiu. No obstant això, es troben canvis significatius quan la motivació s’analitza en relació a les característiques del PAI. Aquests resultats suggereixen l’existència de diferents perfils de maltractadors de parella que s’han de tenir en compte a l’hora de planificar el programa formatiu per aconseguir la màxima eficàcia de les intervencions i el canvi terapèutic dels individus.
dc.description.abstractEsta investigación consiste en la evaluación de la motivación al cambio en un grupo de 116 agresores que realizan un programa formativo en materia de violencia doméstica (VIDO) como medida penal alternativa. El objetivo principal de esta investigación es determinar en qué grado se produce un cambio motivacional como consecuencia de la participación en el programa formativo. Con este propósito, se evalúa el riesgo de los individuos (mediante la evaluación de riesgo realizada por los delegados judiciales), sus necesidades criminògenas (mediante datos sociodemográficos y de carrera criminal), las características clínicas de personalidad medidas con el Inventario de evaluación de la Personalidad (PAI) y su motivación para el cambio (a través de la Escala de Estadios de cambio). Los resultados indican que los cambios en el nivel de motivación de los sujetos no se deben a los efectos del programa formativo. Sin embargo, se encuentran cambios significativos cuando la motivación se analiza en relación a las características del PAI. Estos resultados sugieren la existencia de diferentes perfiles de maltratadores de pareja que se deben tener en cuenta a la hora de planificar el programa formativo para conseguir la máxima eficacia de las intervenciones y el cambio terapéutico de los individuos.
dc.description.abstractThis research measures the motivation for change in a group of 116 offenders after following a training program on domestic violence as an alternative community sanction. The main objective of the research is to determine in what extent there is a motivational change in the offenders as a result of their participation in the training program. For this purpose, different items are evaluated, as risk and needs of the offenders (through risk assessment tools and analysis of socio demographic characteristics and criminal career), their clinical characteristics (personality assessment through PAI), as well as their motivation for change (through the Stages of change Scale). The results indicate that changes in the level of motivation of the subjects are not due to the effects of the training program. However, significant changes are found when motivation is analyzed in relation to the characteristics of the PAI. These results suggest the existence of different profiles of offenders to be taken into account when planning the training program to obtain its maximum effectiveness and a therapeutic change of individuals.
dc.format92 p.
dc.languagecat
dc.publisherCentre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
dc.rightsL'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceRECERCAT (Dipòsit de la Recerca de Catalunya)
dc.subjectViolència familiar
dc.subjectHomes maltractadors -- Rehabilitació
dc.subject343 - Dret penal. Delictes
dc.titleAnàlisi de la motivació al canvi en subjectes que han realitzat un programa formatiu en violència domèstica
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/workingPaper


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record