Detecció de problemes en l’atenció a dones víctimes de violència de gènere durant el procés judicial a Catalunya
Document Type
Working document
Abstract
Aquesta recerca té per finalitat aproximar-se a la percepció que tenen les víctimes de violència masclista del tracte que reben dels diferents operadors en seu judicial, i mostrar com aquestes actuacions les han afectat no només a nivell personal, sinó també a nivell processal.
L’objectiu principal és copsar l’experiència de les dones víctimes de violència de gènere en referència al seu pas pels jutjats especialitzats de Catalunya.
Per la consecució de l’objectiu s’ha treballat, d’una banda, amb la revisió i actualització teòrica i contextual del tema d’investigació i, per l’altra i principalment, amb la realització de més de 40 entrevistes als diferents operadors judicials i a dones víctimes de violència masclista i a entitats que treballen amb elles.
Els resultats ens demostren que existeixen múltiples mancances en l’abordatge de la violència masclista als jutjats, que es reflecteixen en temes com: la manca d’informació, la valoració del risc, l’existència de mites i prejudicis vers les dones, la manca de formació, ...
Aquestes mancances són generadores de l’anomenada victimització secundària.
La situació descrita posa de manifest la necessitat de fer un veritable abordatge dels problemes detectats per tal de fer realment efectiva i eficient la lluita contra la violència masclista sobre les dones a seu judicial.
Este estudio tiene como finalidad aproximarse a la percepción que tienen las mujeres víctimas de violencia machista del trato que reciben de los distintos operadores en sede judicial, y mostrar cómo estas actuaciones las han afectado no sólo a nivel personal, sino también a nivel procesal.
El objetivo principal es captar la experiencia de las mujeres víctimas de violencia de género en referencia a su paso por los juzgados especializados de Catalunya.
Para la consecución del objetivo se ha trabajado, por un lado, con la revisión y actualización teórica y contextual del tema de la investigación y, por el otro y principalmente, con la realización de más de 40 entrevistas a los distintos operadores judiciales y a mujeres víctimas de violencia machista y a entidades que trabajan con ellas.
Los resultados nos demuestran que existen múltiples carencias en el abordaje de la violencia machista en los juzgados que se reflejan en temas como: la falta de información, la valoración del riesgo, la existencia de mitos y prejuicios hacia las mujeres, la falta de formación,...
Las carencias son generadoras de la llamada victimización secundaria.
La situación descrita pone de manifiesto la necesidad de hacer un verdadero abordaje de los problemas detectados con tal de hacer realmente efectiva y eficiente la lucha contra la violencia machista sobre las mujeres en sede judicial.
This research wants to approach to the perception that gender based victims have about the behaviour of the authorities and staff in Courts, and show how these interventions have affected them in their personal sphere and also in their juridical procedures.
The main aim is to understand the women’s experience when attending specialized Courts on gender based violence in Catalonia.
In order to achieve this objective, the research has reviewed and updated a theoretical and contextual framework about the topic and, above all, has done more than 40 interviews to: authorities and staff in Courts, to women who have suffered gender based violence and to organizations which work with them.
The results show that there are myriad dysfunctions in the way Courts tackle gender based violence, such as: lack of information, valuation of risk, the existence of myths and prejudices regarding women, unsatisfactory training,…
These dysfunctions produce what is known as secondary victimization.
The depicted situation shows the convenience of truly approaching the detected problems in order to make the struggle against gender based violence in Courts really effective.
Collaborators
Language
Catalan
Publisher
Àrea d’Estudis i Formació de l’Administració de Justícia (CEJFE)
Publication date
2015Extension
120 p.
Is part of
Repositori del Departament de Justícia
Subject (LEMAC)
Documents to download
This item appears in the following Collection(s)
- Investigacions [121]
Rights
Reconeixement-no comercial-no obra derivada
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
L’atenció a les víctimes de violència de gènere: Un estudi de les variables rellevants per a la intervenció psicosocial
Sánchez González, Anarbella; Subarroca Bullich, Sandra (Repositori del Departament de Justícia, 2007)Aquesta investigació s’inscriu dins del marc de l’atenció a les víctimes de violència de gènere que ofereix l’oficina d’atenció a la víctima de Lleida, depenent del Departament de Justícia de la Generalitat ...La investigación describe el perfil sociodemográfico de las víctimas de violencia de género que han pasado por la Oficina de Atención a la Víctima de Lleida desde Enero de 2004 hasta Junio de 2006 y ...The study describes the socio-demographic profile of the victims of gender violence who passed through the Victim Attention Office in Lerida from January 2004 to June 2006 and compares the kind of ... -
Estudi sobre l'aplicació en l'àmbit judicial de les mesures de protecció integral contra la violència de gènere aprovades pel legislador l'any 2004
Larrauri, Elena; Antón García, Lorena (Repositori del Departament de Justícia, 2008-11)Amb el següent estudi volem conèixer l’impacte penal que ha tingut l’aprovació de la LO 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, en matèria de maltractament ...Este trabajo presenta una evaluación de la aplicación judicial del artículo 153 CP, referido al maltrato ocasional en el ámbito de la pareja. El objetivo principal es conocer las penas que se aplican y ...This paper provides an assessment of judicial application of article 153 of the Penal Code in relation to occasional abuse among couples. The main goal is to become acquainted with the penalties imposed ... -
Navegant entre narracions: recuperant silencis i subjectivitats. Recursos psicosocials en l’atenció a víctimes de violència de gènere en l’àmbit penal (jutjats i cos policial)
Cubells, Jenny; Albertín Carbó, Pilar; Rusiñol, Elisabeth; Hernáez, Maria (Repositori del Departament de Justícia, 2006)El treball pretén aportar un coneixement de caràcter psicosocial sobre els contextos on els professionals del sistema jurídic-penal ofereixen atenció a les víctimes de violència de gènere, concretament, ...