Avaluació i validació del Programa Mirall per a l’abordatge de la violència en joves infractors
Document Type
Working document
Abstract
MIRALL és un programa pilot per a l’abordatge de la violència dels joves, i més específicament en relació amb la violència en l’àmbit familiar.
Des de 2014 que va començar el programa formatiu (PF) amb una primera edició amb 10 joves; al 2015 es van fer 2 edicions més, amb 8 joves en la primera i 13 en la segona. Es van avaluar els resultats immediats i l'impacte a partir del registre d’entrevistes, un diari de les sessions i la implementació de qüestionaris d’assertivitat i de motivació al canvi, entre d’altres eines i registres.
El programa, d’una durada de 38 hores, utilitza fonamentalment tres dinàmiques:
La participació del jove en el programa, que té la següent estructura:
Vuit sessions grupals, conduïdes per dos trainers.
Tres sessions de tutoria individual (inicial, intermèdia i final) conduïdes pel tècnic de Medi Obert responsable de la mesura que és l’encarregat de motivar, elogiar i reforçar els aprenentatges del jove en el programa.
Una sessió conjunta dels joves amb les famílies que han participat en paral·lel en el Programa Límits per als pares.
La participació d’un adult que ha superat amb èxit un programa de formació per violència de gènere i que és entrenat per compartir la seva experiència de forma testimonial.
La participació (voluntària) dels pares en vuit sessions per incrementar les seves habilitats parentals dins del marc del Programa LÍMITS.
Gestionar o controlar la violència d’adolescents judicialitzats és el resultat de confrontar-se amb si mateixos i amb els altres. Mirar el MIRALL -propi i aliè-.
Els resultats són esperançadors però cal poder disposar d’una mostra més gran i un període més llarg de seguiment de la intervenció per tal de dimensionar les evidències de l’impacte del programa.
MIRALL (mirror) is a pilot program for the treatment of young offenders in probation, more specifically in relation to violence inside the family.
Since 2014, a training program (TP) has been made available to the Juvenile Court in Tarragona with three pilot editions, with a total participation of 10 juveniles in 2014, 8 in the 1st edition on 2015 and 13 in the 2nd edition 2015.
The immediate results and the impact according to the participants (registration interviews, daily sessions, and optional tests: Children AssertivityScaleBehavior (CASB or EURICA) were assessed.
The program, which has a duration of 38 hours, takes advantage of the strategic interaction of three dynamics:
The participation of juveniles in the program, which has the following structure:
Eight group sessions conducted by two trainers.
Three individual tutoring sessions (initial, intermediate and final) directed by the probation officer in charge of motivate, praise and strengthen the learning group.
A joint session of young offenders accompanied by their families, who have been trained in parenting skills to foresee or anticipate the conflict (through another program called Limits).
The participation of an adult who has successfully completed a training program on gender violence and who is trained to share his experience as a witness.
The voluntary participation of the parents in an eight sessions program - Limits program- to increase their parenting skills.
Manage and control the violence is the result of the young offenders confronting themselves and others. The aim is to look inside the personal mirror and other mirrors to confront oneself.
The emerging results are encouraging, but to have a larger sample and a longer follow-up period of intervention to size the evidence of program impact is needed.
MIRALL (espejo) es un programa piloto para el abordaje de la violencia de los jóvenes, y más específicamente en relación a la violencia en el ámbito familiar.
Desde 2014 se comenzó a experimentar haciendo 1 edición del programa educativo para jóvenes, y en 2015 se hicieron 2 ediciones más. La participación total fue de 31 jóvenes, 10 en la primera edición, 8 en la segunda y 13 en la tercera. Se evaluaron los resultados inmediatos y el impacto a partir del registro de entrevistas, un diario de las sesiones y la implementación de cuestionarios de asertividad y de motivación para el cambio entre otras herramientas y registros.
El programa, de una duración de 38 horas, utiliza fundamentalmente tres dinámicas:
La participación del joven en el programa, que tiene la siguiente estructura:
Ocho sesiones grupales, conducidas por dos trainers.
Tres sesiones de tutoría individual (inicial, intermedia y final) conducidas por el técnico de Medio Abierto responsable de la medida, que es el encargado de motivar, elogiar y reforzar los aprendizajes del joven en el programa.
Una sesión conjunta de los jóvenes con las familias que han participado en paralelo en el Programa Límites para los padres.
La participación de un adulto que ha superado con éxito un programa formativo sobre violencia de género y que es entrenado para compartir su experiencia de forma testimonial.
La participación (voluntaria) de los padres en ocho sesiones para incrementar sus habilidades parentales dentro del marco del Programa LÍMITES.
Gestionar o controlar la violencia de adolescentes judicializados es el resultado de confrontarse consigo mismos y con los demás. Mirar el ESPEJO -propio y ajeno-.
Los resultados son esperanzadores pero tenemos que disponer de una muestra más grande y un período más largo de seguimiento de la intervención para dimensionar las evidencias del impacto del programa.
Author
Language
Català
Publisher
Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Publication date
2016Subjects and keywords
Justícia de menors -- Administració -- Catalunya
Violència familiar
Delinqüents juvenils -- Rehabilitació
Llibertat vigilada
343 - Dret penal. Delictes
Extension
117 p.
Documents to download
This item appears in the following Collection(s)
- Investigacions [318]
Rights
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
Avaluació i validació del Programa Mirall per a l’abordatge de la violència en l’àmbit familiar de joves infractors (II)
Barnes Méndez, Nicolas; Burcet i Solé, Jordi; Diego i Espuny, Frederico; Gràcia Murillo, Àngel; Navarro González, Sergio; Repiso Amigo, Sara; Solano Marquina, Aida (Repositori del Departament de Justícia, 2018)L’objectiu del programa és poder disposar d’una eina o instrument estructurat que abordi la violència filioparental de la forma més eficaç i millor adaptada a les necessitats detectades en joves amb ... -
Taxes de reincidència 2008 de justícia juvenil: actualització de la taxa de reincidència dels joves sotmesos a mesures de llibertat vigilada i internament en centre
Capdevila Capdevila, Manel; Framis Ferrer, Berta; Ferrer Puig, Marta; Blanch Serentill, Marta; Carmona Ribé, Núria; Prieto Pérez, Yasmina (Repositori del Departament de Justícia, 2009-11)L’estudi actualitza les taxes de reincidència dels menors sotmesos a una mesura d’internament o de llibertat vigilada que van ser publicades a la recerca “La reincidència en el delicte en la justícia ... -
Taxes de reincidència 2007 de justícia juvenil Actualització de la taxa de reincidència dels joves sotmesos a mesures de llibertat vigilada i internament en centre
Capdevila Capdevila, Manel; Marteache Solans, Nerea; Ferrer Puig, Marta (Repositori del Departament de Justícia, 2008)L’estudi actualitza les taxes de reincidència dels menors sotmesos a una mesura d’internament o de llibertat vigilada que van ser publicades a la recerca “La reincidència en el delicte en la justícia ...This study updates the recidivism rates published in 2005 in the research “Recidivism in juvenile justice”, regarding the group of juveniles that finished a community sanction or a measure of deprivation ...El estudio actualiza las tasas de reincidencia que se publicaron en 2005 en la investigación “La reincidencia en el delito en la justicia de menores”, relativas al colectivo de jóvenes que finalizaron ...