Programa-tractament amb neurofeedback per a un grup d’interns del Departament d’Atenció Especialitzada
Tipus de document
Document de treball
Resum
El neurofeedback (NFB) és el biofeedback de la funció cerebral. És una tècnica totalment no invasiva que té com a base l’electroencefalograma (EEG) i és fàcilment assequible a la pràctica clínica diària. El tractament amb NFB permet al cervell assolir un funcionament amb menys nivell d’activació (arousal), arribar a estats més relaxats i millorar la capacitat cerebral. L’NFB és també una eina per flexibilitzar el cervell i això és molt important en els casos en què està rígid pel consum de substàncies o per la comissió de conductes delictives que es realitzen sota situació d’estrès. Aquesta flexibilització facilita l’aprenentatge de noves conductes i respostes. La disminució de l’arousal i la flexibilització cerebral permeten gestionar millor l’activació emocional i disminuir les respostes agressives de tipus impulsiu. Si es disminueix l’agressivitat i la impulsivitat s’aconsegueix intervenir també sobre la inestabilitat emocional i sobre l’estat d’ànim depressiu.
El NFB també permet activar les funcions executives del cervell que depenen de l’escorça prefrontal, entre les quals hi ha la capacitat d’atenció i concentració i la capacitat de prendre decisions. Totes aquestes funcions poden ser de gran utilitat en població reclusa.
L’estudi ha seguit 20 interns, dels quals 10 han format part del grup programa NFB i 10 del grup col·laborador, de perfil similar als altres però que no han fet el programa tot i que es simulava que el feien. S’ha informat un protocol de variables de tot tipus (personals, psicològiques, farmacològiques, contextuals, socials, de comportament disciplinari, de consum, etc.) abans de començar el tractament i un cop finalitzat, per veure si hi ha diferències entre els dos moments i també comparant les dades amb les del grup col·laborador.
Els resultats demostren de manera empírica que hi ha diferències estadísticament significatives entre els dos grups i entre els dos moments de mesura pre i post. El NFB es mostra com una tècnica facilitadora per al treball dels tècnics de tractament en la fidelització i adherència als tractaments de deshabituació del consum de drogues i respecte a d’altres respostes impulsives que poden portar els interns a delinquir.
El neurofeedback (NFB) es el biofeedback de la función cerebral. Es una técnica totalmente no invasiva que tiene como base el electroencefalograma (EEG) y es fácilmente asequible en la práctica clínica diaria. El tratamiento con NFB permite al cerebro lograr un funcionamiento con menor nivel de activación (arousal), llegar a estados más relajados y mejorar la capacidad cerebral. El NFB es también una herramienta para flexibilizar el cerebro y esto es muy importante en los casos en que el cerebro está rígido por el consumo de sustancias o por la comisión de conductas delictivas que se realizan bajo situación de estrés. Esta flexibilización facilita el aprendizaje de nuevas conductas y respuestas. La disminución del arousal y la flexibilización cerebral permiten gestionar mejor la activación emocional y disminuir las respuestas agresivas de tipo impulsivo. Si se disminuye la agresividad y la impulsividad se logra intervenir también sobre la inestabilidad emocional y sobre el estado de ánimo depresivo.
El NFB también permite activar las funciones ejecutivas del cerebro que dependen de la corteza prefrontal, entre ellas la capacidad de atención y concentración y la capacidad de tomar decisiones. Todas estas funciones pueden ser de gran utilidad en población reclusa.
El estudio ha seguido 20 internos, de los cuales 10 han formado parte del grupo programa NFB y 10 del grupo colaborador, de perfil similar pero que no han hecho el programa, aunque se simulaba que lo hacían. Se han medido todo un protocolo de variables de todo tipo (personales, psicológicas, farmacológicas, contextuales, sociales, de comportamiento disciplinario, de consumo, etc.) antes de comenzar el tratamiento y una vez finalizado, para ver si hay diferencias entre los dos momentos y también comparándolo con el grupo colaborador.
Los resultados demuestran de manera empírica que existen diferencias estadísticamente significativas entre los dos grupos y entre los dos momentos de medida pre y post. El NFB se muestra como una técnica facilitadora para el trabajo de los técnicos de tratamiento en la fidelización y adherencia a los tratamientos de deshabituación de consumo de drogas y otras respuestas impulsivas que llevan a los internos a delinquir y a tener problemas con la sociedad.
Neurofeedback (NFB) is the biofeedback of the brain function. It is a totally non-invasive technique that is based on electroencephalogram (EEG) and is easily available in daily clinical practice. Treatment with NFB allows the brain to achieve a lower level of arousal, reach more relaxed states and improve brain capacity. NFB is also an intervention that increases the flexibility of the brain, which is very important in cases where it becomes rigid because of substance abuse or criminal behaviours that are performed under stress. This flexibility facilitates the learning of new behaviours and responses. The reduction of arousal and the increase of brain flexibility allow better management of emotional activation and reduction of impulsive responses. If aggressiveness and impulsiveness are diminished, it is also possible to intervene on emotional instability and on depressed mood.
NFB also allows the activation of executive functions of the brain that depend on the prefrontal cortex, including attention and concentration capacity and decision-making ability. All these functions can be very useful for the prison population.
The study followed 20 inmates. 10 of them were part of the NFB program group and 10 of the collaborating group (with a similar profile) but didn’t follow the program, although it was simulated. A complete protocol of variables (personal, psychological, pharmacological, contextual, social, disciplinary behaviour, substance abuse, etc.) was measured before starting the treatment and once it was finished, to see if there were differences between the two moments and also comparing both groups.
Results demonstrate empirically that there are statistically significant differences between the two groups and between the two moments (pre and post NFB). NFB is shown as a facilitating technique for professionals involved in inmate’s interventions inside prisons to achieve their fidelity and adherence to drug abuse treatments and to diminish other impulsive responses that may lead them to commit crimes.
Autor/a
Col·laboradors/ores
Llengua
Català
Publicat per
Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Data de publicació
2017Publicat a
Repositori del Departament de Justícia
Matèries i paraules clau
Presons
Drogadicció
Delinqüència
159.9 - Psicologia
616.89 - Psiquiatria. Psicopatologia
Extensió
80 p.
Documents per descarregar
1.435Mb
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- Investigacions [318]
Drets
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Ítems relacionats
Mostrant ítems relacionats per Títol i Matèria.
-
Programa de tractament amb Neurofeedback per a un grup d’interns del CP Brians 2
Corominas i Roso, Margarida (Repositori del Departament de Justícia, 2018)En una recerca anterior publicada per aquest mateix CEJFE ja s’ha explicat el què és el neurofeedback (NFB) i perquè serveix. El que es proposa en aquesta nova investigació és utilitzar, al costat del ... -
Informe del programa de tractament amb Neurofeedback al CP Brians 2. Valoració conjunta dels anys 2016 i 2017
Corominas Roso, Margarida (Repositori del Departament de Justícia, 2019)En recerques anteriors publicades pel CEJFE s’ha explicat en què consisteix el Neurofeedback (NFB) i la seva implementació, conjuntament amb un tractament terapèutic complementari, amb interns amb ... -
Informe del programa de tratamiento con Neurofeedback en el CP Brians 2. Valoración conjunta de 2016 y 2017
Corominas Roso, Margarida (Repositori del Departament de Justícia, 2019)