La mediació penal juvenil: Què n’opinen les parts implicades?
Tipus de document
Document de treball
Resum
L’estudi pretén millorar les bones pràctiques del col·lectiu de mediació penal juvenil, reflexionar sobre el que suposa l’atenció diària a joves infractors, víctimes i perjudicats que participen en un procés de mediació.
Els primers estudis de recerca que es van dur a terme sobre el programa de mediació daten de l’any 1992-1994, per professionals del Departament i recollits en el llibre Mediació i justícia juvenil, dirigit per Jaume Funes i editat l’any 1994 pel CEJFE. Aquestes primeres investigacions estaven centrades en un marc legal marcat per la Llei 4/92 i on la població atesa comprèn les edats entre 12 i 16 anys.
L’any 2000 va entrar en vigor un nou marc legal i una nova franja d’edat en la població, de 14 a 18 anys. La Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, en la qual preveu en els articles 19, 27.3 i 51.2, la conciliació i la reparació entre el menor o jove infractor i la víctima i/o perjudicat pel delicte, a fi de possibilitar la solució extrajudicial del conflicte.
El Reial decret 1774/2004, de 30 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la LO 5/2000, desenvolupa en els articles 5 i 15 la forma de dur a terme les solucions extrajudicials que estableix la llei.
Es va regular el procediment i els efectes jurídics de la conciliació i la reparació, així com d’altres solucions extrajudicials, i es va assignar la funció de mediació entre el menor i la víctima a l’equip tècnic, així com també la de proposar les activitats reparadores i socioeducatives més adequades per a l’interès del menor.
A més del marc legal que ens marca els límits de la nostra intervenció, i aquells primers estudis, també hem volgut situar-nos en el marc contextual (la xarxa), conceptual i metodològic amb el qual treballem habitualment, per tal de donar coherència als resultats de les enquestes que en surtin.
Nota
Productes de coneixement
Col·laboradors/ores
Llengua
Català
Publicat per
Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE)
Data de publicació
2008-11Col·lecció
Programa Compartim
Publicat a
Repositori del Departament de Justícia
Matèries (LEMAC)
Extensió
94 p.
Documents per descarregar
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- Publicacions [95]
Drets
Reconeixement-no comercial-no obra derivada
Ítems relacionats
Mostrant ítems relacionats per Títol i Matèria.
-
IX Jornada de Mediació Penal Juvenil. La víctima substitutòria en les pràctiques restauratives (27 de novembre de 2018)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2018-11)Des de fa més de 10 anys els/les mediadors/es de Justícia Juvenil, ens reunim per reflexionar, investigar i compartir l’experiència professional per tal d’assolir nous reptes. En aquesta edició ... -
VIII Jornada de Mediació Penal Juvenil. La metodologia del mapatge: una eina de bones pràctiques (11 de novembre de 2014)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2014-11)La jornada de bones pràctiques de la comunitat de pràctica (CoP) de mediació penal juvenil és un espai per compartir coneixements generats durant l’any pels professionals que integren aquest ... -
XII Jornada de Justícia Restaurativa Penal Juvenil. Creant oportunitats de canvi (22 d'octubre de 2024)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2024-10)Programa: Rosa Baeza i Sheila Moreno, mediadores del Servei de Mediació i Assessorament tècnic, ens expliquem què trobarem a la jornada. Posteriorment es presenten els dos productes audiovisuals elaborats ...