¿Es el conferencing una herramienta útil para los programas de mediación en el ámbito penal del Departamento de Justicia?
Document Type
Working document
Abstract
El estudio analiza la práctica del conferencing en 4 países (Nueva Zelanda, Australia, Irlanda del Norte y Bélgica), y efectúa un estudio empírico que recoge las percepciones de los mediadores sobre si esta práctica restaurativa puede ser una herramienta útil para los programas de mediación en el ámbito penal.
L'estudi té per objectiu valorar la conveniència d'implementar la pràctica del conferencing en els programes de mediació i reparació penal, tant en la jurisdicció penal juvenil com en la jurisdicció ordinària.
La recerca inclou dos estudis: el primer és una anàlisi dels programes i models de conferencing desenvolupats en 4 països: Nova Zelanda, Austràlia, Irlanda del Nord i Bèlgica; el segon recull les percepcions dels mediadors de l'àmbit penal a Catalunya pel que fa a l'assoliment dels objectius dels programes, la inclusió espontània de més persones en el procés de mediació, el coneixement sobre el conferencing, l'opinió en relació amb la implementació d'aquesta pràctica, les necessitats formatives i els interessos de futur.
La metodologia de la recerca combina aproximacions qualitatives i quantitatives, i inclou l'anàlisi de la documentació dels programes dels països estudiats, la creació, validació i passació a càrrec d’experts d'un qüestionari, i la realització de dos grups de discussió i d’una entrevista als professionals dels programes de mediació penal.
Els mediadors consultats consideren que el conferencing és una eina útil per als programes de mediació en l'àmbit penal. L'estudi dels models implementats en d'altres països aporta elements útils per a l'adaptació del conferencing a la realitat i les especificitats de Catalunya. Així, es concreten aspectes que cal tenir en compte per a la definició d'un programa pilot.
The study analyzes the practice of conferencing in 4 countries (New Zealand, Australia, Northern Ireland and Belgium) and makes an empiric study that takes in the perceptions of mediators on whether this restorative practice may be a useful tool for mediation programmes in the criminal area.
Author
Language
Spanish
Publisher
Àrea d'Investigació i Formació en Execució Penal (CEJFE)
Publication date
2012-07-23Extension
236 p.
Is part of
Repositori del Departament de Justícia
Subject (LEMAC)
Related items
info:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/SC-3.180.12
Documents to download
1.851Mb
This item appears in the following Collection(s)
- Investigacions [328]
Rights
Reconeixement-no comercial-no obra derivada
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
És el conferencing una eina útil per als programes de mediació en l’àmbit penal del Departament de Justícia?
Guardiola, Maria Jesús; Albertí Cortés, Mònica; Casado Coronas, Clara; Martins Da Silva, Silbina; Susanne, Graciela (Repositori del Departament de Justícia, 2012-05-10)L'estudi té per objectiu valorar la conveniència d'implementar la pràctica del conferencing en els programes de mediació i reparació penal, tant en la jurisdicció penal juvenil com en la jurisdicció ...El estudio analiza la práctica del conferencing en 4 países (Nueva Zelanda, Australia, Irlanda del Norte y Bélgica), y efectúa un estudio empírico que recoge las percepciones de los mediadores sobre si ...The study analyzes the practice of conferencing in 4 countries (New Zealand, Australia, Northern Ireland and Belgium) and makes an empiric study that takes in the perceptions of mediators on whether ... -
VIII Jornada de Mediació Penal Juvenil. La metodologia del mapatge: una eina de bones pràctiques (11 de novembre de 2014)
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) (Repositori del Departament de Justícia, 2014-11)La jornada de bones pràctiques de la comunitat de pràctica (CoP) de mediació penal juvenil és un espai per compartir coneixements generats durant l’any pels professionals que integren aquest ... -
Evaluación del programa de mediación penal de adultos del Departamento de Justicia de la Generalitat de Cataluña
Tamarit Sumalla, Josep M. (Josep Maria) (Repositori del Departament de Justícia, 2013)Desde 1999, el Departamento de Justicia de la Generalitat de Cataluña aplica el Programa de mediación penal con infractores adultos y víctimas. Este Programa, enmarcado en la perspectiva de la llamada ...Des de 1999, el Departament de Justícia aplica el Programa de mediació penal amb infractors adults i víctimes. Aquest Programa, emmarcat en la perspectiva de l’anomenada Justícia Restaurativa, cerca ...In Catalonia, since 1999, the Department of Justice carries out a penal mediation program with adult offenders and their victims. This program, framed in the context of Restorative Justice, seeks to ...