Disseny i avaluació d’un programa de competències socials per a joves en la gestió positiva dels conflictes
Document Type
Working document
Abstract
Aquesta investigació té com a objectiu l’elaboració i la validació d’un programa de competències socials per a la resolució positiva de conflictes dirigit a joves que estan duent a terme una mesura de tasques socioeducatives o llibertat vigilada en règim de medi obert.
El pla de treball s’ajusta a un model d'investigació avaluativa des d’una doble consideració: a) es parteix d’un concepte ampli d'avaluació, centrada tant en els processos i la realitat on es desenvolupen les activitats com en els seus resultats o efectes finals; i b) s’opta per un model d'avaluació congruent amb una orientació al desenvolupament i la millora, doncs l'objectiu més important no és només demostrar resultats concrets sinó perfeccionar, millorar la qualitat del programa de competències socials des de la doble via de la retroalimentació permanent amb els tècnics i els seus principals destinataris: els joves.
Aquest disseny metodològic permet prendre decisions considerant les aportacions dels participants, amb tota la seva riquesa i valor instrumental, per adaptar el procés d'acord amb les necessitats dels seus destinataris, i incrementar tant la validesa interna del programa com el seu potencial educatiu.
El programa s’ha aplicat a cinc municipis de la província de Barcelona amb un total de 33 joves des d’abril a juliol de 2014.
Les conclusions a les que s’ha arribat amb la recerca fan referència als joves en tant en quant a) han desenvolupat les competències socials, concretament, la competència cognitiva, la d’interacció i l’afectiva; b) han aprés la importància de l’acció col·lectiva (respecte, ajuda mútua, compromís, responsabilitat, etc.) i, en relació al programa, c) s’han realitzat canvis per tal d’optimitzar la seva aplicació futura.
Esta investigación tiene como objetivo la elaboración y la validación de un programa de competencias sociales para la resolución positiva de conflictos dirigido a jóvenes que están llevando a cabo una medida de tareas socioeducativas o libertad vigilada en medio abierto.
El plan de trabajo se ajusta a un modelo de investigación evaluativa desde una doble consideración: a) se parte de un concepto amplio de evaluación, centrada tanto en los procesos y la realidad donde se desarrollan las actividades como en sus resultados o efectos finales; y b) se opta por un modelo de evaluación congruente con una orientación al desarrollo y la mejora, pues el objetivo más importante no es sólo demostrar resultados concretos sino perfeccionar, mejorar la calidad del programa de competencias sociales desde la doble vía de la retroalimentación permanente con los técnicos y sus principales destinatarios: los jóvenes.
Este diseño metodológico permite tomar decisiones considerando las aportaciones de los participantes, con toda su riqueza y valor instrumental, para adaptar el proceso de acuerdo con las necesidades de sus destinatarios, e incrementar tanto la validez interna del programa como su potencial educativo.
El programa se ha aplicado en cinco municipios de la provincia de Barcelona con un total de 33 jóvenes desde abril a julio de 2014. Las conclusiones a las que se ha llegado con la investigación hacen referencia a los jóvenes en tanto en cuanto a) han desarrollado las competencias sociales, concretamente, la competencia cognitiva, la de interacción y la afectiva; b) han aprendido la importancia de la acción colectiva (respeto, ayuda mutua, compromiso, responsabilidad, etc.) y, en relación al programa, c) se han realizado cambios para optimizar su aplicación futura.
The aim of this research is the development and validation of a program of social skills for positive resolution of a conflict for young people who are pursuing a measure in juvenile justice.
The work plan follows a model of evaluation research from two considerations: a) is part of a broader concept of evaluation focused on process and reality where activities and their results are developed; b) opt for a consistent evaluation model with an orientation to the development and improvement, as the most important goal is not only to demonstrate concrete results but improve the quality of social skills program from the double track of permanent feedback technicians and their main target: young people.
This methodological design allows making decisions considering the contributions of the participants, with all its richness and instrumental value, to adapt the process according to the needs of its recipients, and increase both the internal validity of the program and its educational potential.
The program has been implemented in Barcelona with a total of 33 juveniles from April to July 2014. The conclusions that have been reached with the investigation refer to young offenders as long as a) have been developed social skills, specifically, cognitive competence, and emotional interaction; b) have learned the importance of collective action (respect, mutual support, commitment, responsibility, etc.) and in relation to the program, c) changes have been made to optimize future implementation.
Author
Language
Català
Publisher
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Publication date
2015Subjects and keywords
Gestió de conflictes
Justícia de menors -- Administració
343 - Dret penal. Delictes
Extension
229 p.
Documents to download
3.167Mb
This item appears in the following Collection(s)
- Investigacions [318]
Rights
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
Avaluació i validació del Programa Mirall per a l’abordatge de la violència en l’àmbit familiar de joves infractors (II)
Barnes Méndez, Nicolas; Burcet i Solé, Jordi; Diego i Espuny, Frederico; Gràcia Murillo, Àngel; Navarro González, Sergio; Repiso Amigo, Sara; Solano Marquina, Aida (Repositori del Departament de Justícia, 2018)L’objectiu del programa és poder disposar d’una eina o instrument estructurat que abordi la violència filioparental de la forma més eficaç i millor adaptada a les necessitats detectades en joves amb ... -
Avaluació i validació del Programa Mirall per a l’abordatge de la violència en joves infractors
Diego Espuny, Federico; Barnes Méndez, Nicolas; Navarro González, Sergio; Solano Marquina, Aida; Repiso Amigo, Sara; Burcet i Solé, Jordi; Gràcia Murillo, Àngel (2016)MIRALL és un programa pilot per a l’abordatge de la violència dels joves, i més específicament en relació amb la violència en l’àmbit familiar. Des de 2014 que va començar el programa formatiu (PF) amb ...MIRALL (mirror) is a pilot program for the treatment of young offenders in probation, more specifically in relation to violence inside the family. Since 2014, a training program (TP) has been made ...MIRALL (espejo) es un programa piloto para el abordaje de la violencia de los jóvenes, y más específicamente en relación a la violencia en el ámbito familiar. Desde 2014 se comenzó a experimentar ...